maanantai 8. joulukuuta 2008

"Talvipuku antaa suojaa pakkasia ja vihollisia vastaan"

Näin muutama viikko sitten keskeneräisen oravan. Enkä tarkoita keskeneräisellä orava-vauvaa tai mitenkään epämuodostunutta yksilöä.

Kyseisen oravan talvipuku ei vain ollut vielä valmis.

Oravan keskiruumis oli harmaa, pää ja häntä ruskeat. Se oli vasta alkanut pukeutua. Niin kuin me ihmisetkin. Ensin heitetään takki päälle, ja sen jälkeen vasta lapaset ja pipo.

Eläimet, jotka eivät talvehdi horroksessa, tarvitsevat sen ekstraturkin - tietysti. Talviturkki onkin sekä tiheämpi, että pidempi kuin kesäkarva. Suojaväristä puhumattakaan. Talvipuvun kasvattaminen vie eläimiltä paljon energiaa ja aikaa. Mutta mistä hemmetistä kurret ja muut tietävät koska laittaa talvipalttoo päälleen?

Talvi tulee joka vuosi ihan miten sattuu. Nytkin jo tuntui talvelta kauan aikaa sitten, kunnes vesisade tuli ja tuhosi lastenmielisten riemun.

Onhan meillä ihmisillä helppoa. Jos lämpömittari näyttää plussaa, laitetaan päälle kevyempi takki. Pakkasella puetaan lisää lämpöä. Lapaset ja pipon voi pukea tarvittaessa.

Mutta miten ne oravat?
Niillä on vain yksi vaatteidenvaihtomahdollisuus talven tullessa.

Ehkä se kyseinen kurre ei ollutkaan keskeneräinen.
Se saattoi olla ilmastonmuutos-orava.
Vähän siltä väliltä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan penskana meillä oli lintujen ruokintasysteemit takapihalla, niin yks talvi siihen oravatki tykästy, niin siellä kävi yleensä kaks perus-oravaa ja sit yks ihan tummanruskea, niin tummanruskea että se oli melkeen musta. Ne muut aina ajatti sitä mustaa ja veti sitä turpaan aivan täysiä. Se se oli hommaa.

elefanttinainen kirjoitti...

melkosta rasistimenoa tais olla ko. oravilla :D